Home       Meer over Hanne      Het programma       Inschrijven

Magie van Muziek 

Wie is Hanne Deneire?

Hanne Deneire is dé autoriteit in België voor muziek en hoogbegaafdheid. Ze studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hanne werkt samen met muzikanten, orkesten, ensembles en festivals over de hele wereld. 
Na een extra studie psychologie aan de VUB ging ze in 2006 aan de slag als muziektherapeute en specialiseerde ze zich aan de Guildhall School of Drama and Music in Londen in compositie en community art. Ze ontwikkelde met ‘Children are Composers’ 
een eigen visie & methode waarmee ze hoogbegaafde kinderen onderwees aan de Universiteit van Antwerpen. 
Intussen passen musici over de hele wereld de methode toe.

Onderscheidingen:
 Award ‘sociaal geëngageerde kunstenaar’ van de Koning Boudewijnstichting voor haar werk met hoogbegaafde kinderen 
• Aquarius Compositie Wedstrijd voor haar eerste orkestwerk ‘Mitä’ (op 19-jarige leeftijd) 
• Gouden Label voor ‘In Flanders Fields - Hommages Hanne Deneire’ 
• Gouden Klaproos van Sabam voor haar hele Kamermuziek oeuvre 
 Geselecteerd voor het acceleratorprogramma The Birdhouse met ‘Children are Composers’ 
• Voka Plato Ambassadeur 2019-20201
• LOVE Ondernemerscampagne Belfius in het kader van Sociaal Ondernemerschap zomer 2022
• Geselecteerd voor pionierstraject "Spark your idea" van Sabam & Cultuurloket, sept-nov 2023.
• 'Musicus van het jaar' 2023.

Waarom ik jouw kind kan helpen?

Ik heb als hoogbegaafde zélf ontdekt dat het niet zo zwaar of moeilijk hoeft te zijn. 
De leermethode die ik ontwikkelde laat hoogbegaafde kinderen stralen in hun kracht. Ook jouw kind. Ik heb jarenlang zélf met deze thema's geworsteld. Ik was gefrustreerd, voelde me alleen en onbegrepen. Daardoor verstopte ik mijn hoogbegaafdheid en deed ik zo flink mogelijk wat ik dacht dat de maatschappij van me verwachtte. Hoe hard ik ook probeerde, ik kon en kan niet zijn zoals de anderen. 

De eerste leerling

Op een gegeven moment gaf ik les aan een hoogbegaafd jongetje van 8. Hij was suïcidaal en in behandeling in Nederland. Hij heeft mijn leven als zestienjarige volledig veranderd. Ik begeleidde hem aan de piano vanuit mijn intuïtie. Zijn emotionele beleving veranderde op enkele weken tijd. Ik daagde hem intellectueel uit met muziektheorie, die vervolgens geïmplementeerd werd in eigen composities. 
Hij werd uitgedaagd op alle vlakken, voelde zich beter en groeide.

Ontstaan van de methodiek

Het centrum waar hij in behandeling was kreeg een tak in Belgie met Tessa Kieboom en Universiteit Antwerpen. Ik kreeg onmiddellijk een contract op mijn 19e. Sindsdien begeleidde ik honderden hoogbegaafde kinderen en jongeren tussen 4 en 20 jaar. Daarvoor werd ik bijgestaan door de psychologen en assistenten van het centrum voor begaafdheidsonderzoek. Zo groeide ik in mijn methodiek en de kinderen die ik begeleide in hun ontwikkeling. Ik heb boeken verslonden, volgde vele cursussen en opleidingsprogramma's en ik liet mezelf ook intens begeleiden in mijn groeiproces. 

De magie van muziek

De tocht van een hoogbegaafde is niet evident. De mooie kwaliteiten blijven tegelijk ook een uitdaging. Het prachtige is dat er manieren bestaan om jezelf te zijn en verder te ontwikkelen. En niet te moeten wachten op het gemiddelde leertraject. Ik heb een diepgaande methode ontwikkeld om op verschillende fronten in het leven balans te brengen. En dit alles met muziek. Je moet niet muzikaal hoogbegaafd zijn om de muziek zijn werk te laten doen. Het is simpelweg een sleutel die je krijgt voor de rest van je leven om de deur te openen naar expressie, naar uitdaging, naar een oneindige bron van ontdekkingen en plezier.

Get in Touch 
House of Music vzw
Boomsesteenweg 325, 2020 Antwerpen, België
BE0809284361    info@house-of-music.be